23.8.11

Hva skal jeg bli når jeg blir stor??
Jeg er en av de mange som droppa ut av videregående, ikke forde jeg var skole lei og ikke fordi de var kjederlig, nei tvertom.
Jeg startet på Hvam vgs høsten 05, med tanker om å bli agronom, det var min store drøm, først og fremst forde jeg i hjærtet er bonde, jeg er gårdsjente, jeg elsker dyr og er opptatt av norsk landbruk, men gården jeg har odel på er alt for liten til å kunne drives i dagens samfunn, uten en jobb ved sidenav.
Selv tror jeg på småbruk, og har tro på at dyr har det bedre i når det ikke blir for mange, det er jo noe feil når det skal drives industri på dyras premisser, men forbrukeren vil ha billig helst nesten gratis mat å da vokser både fjøs og besetninger.
Har foresten du som spiser kylling flere dager i uke tankt over hvorfor den er så billig, jo biligere kyllingen er desto fler lidelser hadde den før den vart slakta?
Men det er uaktuelt å være bonde uten en annen jobb vedsidenav, også må en huske på at en bonde med husdyr han har en 24 timers jobb 365 dager i året, å ønsker jeg det?

Fortiden jobber jeg i eldreomsorgen, med demente i ett lite bofellesskap, jeg er assistent og har jobbet der i over 2år, å jeg synes det både er spennende og hyggelig, men smatidig er det fysisk tungt, og vil jeg jobbe med eldre hele livet?

Under det første svangerskapet fikk øynene opp for jordmor yrket, noe jeg synes virker veldig spennende, selv elsker jeg å være gravid og synes det er så koselig når andre er det.
Men så stiller jeg meg mange etiske spørrsmål, for jeg er i mot selvbestemt abort og kan ikke fordra det sorterings samfunnet som vi er på vei inn i.
Som mor til en gutt som ikke fikk være her, blir jeg sint når jeg hører om barn som velges bort, grunnet sykdom, kjønn eller andre ting bare forde at de ikke er like normale som andre normale, men er andre normale normale?
Så vil jeg bli jordmor, vil jeg takle de etiske spørrsmål eller hva med død fødsler, og tenk for ett ansvar, å hva om noe går galt med mor eller barn?Men etter fødselen møtte jeg en annen yrkesgruppe, en yrkesgruppe som tilda var helt ukjent for meg, nemelig barsel/barnepleiere, og de damen, ja for det er ett dame yrke (ingen fremmen mann skal hjelpe meg i dusjen etter en fødsel, nei takk) de gjorde barsel tiden på syke huset fantastisk, all den omsorgen som strømmer ut av de og det å kunne bistå kvinner som nettopp har født om de ønsker eller med det de ønsker, av hjelp til barnestell, ammehjelp osv
Men en kan jo treffe på mye rart på barselavdelingen, og alt da kan en kanskje se hvilke barn som muligens faller helt ut av samfunnet, men til gjengjeld så kan en ønske de nyeste borgerne lykke til på ferden. Så vil jeg bli barsel/barnepleier?

Men som liten da ville jeg faktisk bli noe som arkolog eller biolog, men så lenge vil jeg nok ikke gå på skole, så biologi får jeg lese litt om hjemme og når det gjelder historie så er jeg jo engasjert i det lokale historielaget.

Ellers har jeg vurdert mange yrkes grupper, alt i fra kokk, skogsarbeider, gartner, helsesøster, barnevernspedagog for å nevne noen, jeg føler til tider at jeg virkelig sitter fast, så da tar jeg en oppsumering.

Bond; jeg ønsker forstatt å ha ett småbruk, med litt små dyr forde ett småbruk kan gi fantastiske oppvekst opplevelser; barn lærer mye av å håndtere dyr, ellers det å ha en grønnsakshage, egen ved, akebakker alt dette hjelper barn til å utvikle fantasien og kanskje øke lysten til å leke ute alle årstider. Så ja småbruk er planlakt.

Eldreomsorg;
Jeg trives, men å jobbe med demete i 50år kan bli litt mye, for ja jeg blir sliten.
Men eldre generelt er spennende, å jeg trives med de eldre, jeg synes det er hyggelig å hjelpe og spennende å lytte når de forteller i fra sin barndom, det er historie det.
Jeg kan godt jobbe i eldre omsorgen, men nei jeg vil ikke bare jobbe med demente.

Jordmor; Dette er jo ett sikkertyrke, men når det gjelder etiske spørrsmål, døfødsler og det ansvaret om noe skulle gå galt, så nei jordmor er ikke noe for meg.

Barsel/Barnepleier; Virker som ett hyggelig omsorgsyrke, der en er til hjelp for mor,barn og far den tiden de er på sykehuset, noe som jeg faktsik kunne tenke meg å jobbe med, dette er ett yrke jeg har tenkt på helt siden Johan vart født, så ja dette er noe jeg vil jobbe med.

Men vist det ikke blir barsel/barnepleier da får jeg prøve å velge noe annet.

Så kommer spørrsmåelt om skole, har jeg virkelig motivasjon til å starte på skolen i gjenn? Jeg har ikke fulført vgs, trenger studiekompetanse å kan ikke fordra engelsk men liker historie.
Får jeg til å kombinere barn, mann, jobb, skole og fritid? Andre unge mødre får jo det til, å de unge mødrene som samtidig blogger, kan gjerne beskrive hvordan de gjør det?Så da er det vel bare å søke, prøve skole i fra neste høst det tror jeg er riktig.


Bilder lånt i fra google.

2 kommentarer:

  1. Du trenger helsefag utdannelse, så to års arbeidserfaring som det. Så kan man ta vidre utdannelse i barnepleie. :)

    SvarSlett
  2. Hei! Eg tjuvlånte bildet av ho som sit og mjølkar kyr, til bruk i eit innlegg på bloggen min. Håpar det er greit:)
    Verkar som ein fin blogg du har (og litt kjekt å sjå at det ikkje berre er eg som har pausar mellom kva gong noko blir publisert;) ).

    SvarSlett

Takk for at du tok deg tid til å kommentere.