3.1.11

Spar på strømmen.

Den desember måneden som vi nettop har lakt bak oss har vært noe kald, og strøm prisene har skyti i været. Med tomme vannmagasin og streng kulde veit strømlevrandøren å sette opp prisa.
For det om prisen er høy, så trenger ikke strøm regningen bli så alt for sjåkerende, så her kommer jeg med noen spare tips.

Kjøkkenet:


Oppvask og varmtvann

En moderne oppvaskmaskin bruker faktisk mindre energi for å vaske opp enn den tradisjonelle håndoppvasken.

Vasker du opp for hånd, bør du unngå å skylle i rennende, varmt vann. Varmtvann er, sammen med oppvarming, den store strømforbrukeren i en husholdning, så tenk på hvor lenge varmtvannet renner og hvorfor (fyll eventuelt oppvaskkummen).

Mitt tips:

Mange bruker også vannkoker, og noen har kansje lett for å koke vannet flere ganger, men kok en full kanne og ha vannet over på en god termos, da har du ferdig varmt vann i mange timer, (stål termoser holder godt på varmen, i flere timer).

Matlaging

Bruk stekepanner og kjeler som passer størrelsen på kokeplaten og bruk lokk på kjelen. Skru ned temperaturen når det koker, det går ikke fortere selv om det fosskoker.
Når du koker, bruk ikke mer væske enn nødvendig - og husk å bruke lokk.
Skal du varme opp mat i små mengder eller en enkelt porsjon, vil mikrobølgeovnen ha et fortrinn framfor komfyren.
Skru ned varmen når det har begynt å koke. Skru av kjøkkenviften etter at du er ferdig med å lage mat.

Mine tips:

Skru av kaffetrakteren når kaffen er ferdig kokt, og ha den over på termos:

Du kan steke noe på ettervarmen, skru av komfyren når det foss koker eller maten snart er ferdig.

Kjøleskap og fryser

Kjøleskap og fryseboks lukkes når du har tatt ut det du trenger. Jevnlige av-riminger gjør at fryseboksen fungerer bedre og bruker mindre strøm.
Kjøl ned varm mat før du legger dette i kjøleskap eller fryser.
Tin frysevarer i kjøleskapet. Det tar litt lengre tid, men du kan spare litt energi til å kjøle ned kjøleskapet.

Mitt tips: Nye kjøleskap og frysere er ofte utstyrt med no frost system, slik at de ikke trenger å av rimes, av-riming er kjederlig.


Badet:

Alle liker å ha ett varmt bad, så det er kansje ikke så fristende å skru ned gulv varmen, men det er andre ting som kan gjøres for å spare litt her å.

Bruk mindre varmtvann

Ta en dusj istedenfor karbad! Du bruker mye mindre varmtvann, men blir like ren. Eventuelt bad sammen som barna ovenfor.

Oppvarming av varmtvann utgjør en betydelig del av det totale energiforbruket i en husholdning, så det lønner seg å spare på dråpene. Faktisk går så mye som et sted mellom 15-20% av strømforbruket til å varme opp vann.

Sparedusj er selvsagt et godt råd. Eldre dusjer kan bruke over 20 liter i minuttet, mens nyere sparedusjer bruker mindre enn halvparten. Er du usikker på om du har sparedusj eller ikke? En enkel test er beskrevet til høyre.

NB – Sparedusjer må ikke kobles til trykkløse varmtvannsbeholdere, da disse kan sprekke. Her må du konferere med fagfolk hvis du er i tvil.


Kan du spare noe på sparedusj?

Her er en enkel test som gir deg en pekepinn på hva slags utstyr du har i boligen.

Finn fram en vanlig 10 liters vaskebøtte, sett dusjen på kaldt vann og ta tiden på hvor lang tid du bruker for å fylle opp bøtta.

Fylles den på mindre enn 45 sekunder, bør du skifte til sparedusj.

Mitt tips:

Dusj sammen, veldig enkelt.


Vaskemaskin og tørketrommel

Vaskemaskiner tilkobles kaldt vann. Vask fulle maskiner så framt du kan. Følg ellers bruksanvisninger og benytt kortprogrammer der det er best.

Mine tips:
Tørk mest mulig på tørkeststiv, er det fint vær kan en jo godt tørke ute.
Skru vaskemaskinen helt av og dra ut stikkontakten når den er ferdig.


Stue/Oppholdsrom
Alle liker å ha en behagelig temperatur der de oppholder seg, men her er det også noen enkle grep.

Belysning

Belysning i stuen skal gjerne være både koselig og funksjonell. De kraftigste lampene gir ikke nødvendigvis det beste lyset. Up-light lamper er veldig sterke (300 - 600 watt) sammenlignet med vanlige lyspærer (25 - 60 watt), og kanskje ikke egentlig det du trenger hvis du ønsker godt leselys over godstolen. Be om råd når du skal kjøpe lamper, forklar hva du trenger.

Bruk gjerne sparepærer. Vanlige lyspærer avgir riktignok varme i tillegg til lys og bidrar slik sett til oppvarmingen av rommet. Men det er jo ikke alltid man trenger varme i rommet, selv om man slår på lyset.

Stand-by?

Har du tv’en stående på stand-by? Selv om apparatet ikke er på, så trekker det strøm hvis det står på stand-by.

Av sikkerhetsgrunner anbefales det for øvrig alltid å slå av tv’en med AV/PÅ-knappen om kvelden, eller når du forlater boligen. Du kan lese mer om hvorfor på Hafslund Netts sider om elsikkerhet i hjemmet.

Også andre apparater med stand-by funksjon bør slås helt av (pc, dvd-spiller og lignende) når de ikke er i bruk.
Trekk ut støpselet til mobillader og vanlig husholdningsapparater, så er du på den sikre siden.

Mine tips:

Kle på deg/dere, bruk røfler eller strikka sokker og sett på deg en genser, da kan en fort skru ned temperaturen en grad.

Har du mulighet til å fyre med ved, så gjør det, hvordan få billig eller gratis ved ska jeg komme tilbake til senere.

I kjeller og utendørs

Utendørs belysning avgir varme - uten at du har noe igjen for det. Bruk sparepærer, så får du bare lys igjen for pengene!

Hvis kjellerrommene ikke er i bruk til daglig, trenger de ikke ha samme innetemperatur som oppholdsrommene.
Hold dører til kalde rom lukket. Sørg også for tetningslister dersom det trekker rundt døråpningene inn til resten av boligen.

Vær nøye med å slå av lyset i kjellerrom når de ikke er i bruk. Ellers kan det bli stående lenge og lyse før noen vil merke det neste gang.
Tipsene er hentet i fra Hafslunds strøm spare tips, å dette var bare en liten del, det er mange flere tips på hafslunds hjemme side her.

Noen generelle tips i fra meg; innvister i brettspill, skru av det elektriske å samle hele familien, skru av lyset og tenn stearin lys og skru ned tempearturen de dagene du er borte hele dagen eller når du skal på ferie.

Her kan du sjekke kraft prisene i din kommune.


1 kommentar:

  1. Huff, gruer meg til sluttregningen kommer! Men dette var kjempemange bra tips, tusen takk :)
    Ha en fortsatt super dag.
    Stor klem

    SvarSlett

Takk for at du tok deg tid til å kommentere.