9.12.10

Blås ut lyseneVi er alt langt uti desember, og hitil i år har det ikke vært så mye boligbranner denne advents tiden, å det må jo være bra. Men er vi forsiktig nok? Det er så mange forskjellige juledekorasjoner å i mange av disse er det offte ulike brann farlige materiell som ex; bånd, papir, tøy stykker, mose osv, ja det blir offte kjempe fine dekorasjoner, men det kan også fort bli roten til at du eller jeg mister alt i en brann som kunne vært forhindret.
Selv synes jeg det er kjempe skummelt med slike dekorasjoner, spesielt når de står i ei stue uten tilsyn, ja for det kan skje mye på den tide vi forlater rommet.Noen regler som vi har er:

* Forlater aldri ett rom uten å blåse ut lysa.
* Brennbart materiell og levende lys hører ikke sammen.
* Levende lys skal altid være uttilgjengelig for barn.
* Fyrstikker/lighter og barn hører ikke sammen.
* Glem ikke hvor brann slåknings aperatet er.
* Bruk selv slåkende lys.
* Forlat aldri smultgryta på komfyren, og ha alltid ett lok i nerheten når du koker smulteringer.
* Ikke forlat juletreet med levende lys, etter noen dager innen dørs tørker treet fort.
* Sjekk røykvarsleren.
* Sjekk pulverapperatet og se om manometernålen står på grønn.
* Har du ikke brann slåknings utstyr, løp og kjøp.
* Skru av juletrebelysning, og advenst stjerner/staker når du ikke er hjemme og om natte.

Har du/dere ikke brann slåknings utstyret i orden? Så veit du hva du kan bruke penger på i morgen, og husk at ett pulverapperat kan redde dine små og deg.
Du kan bestille pulverapperat i gjennom ditt forsikringsselskap eller handle på Jernia.no (hos jernija finner du også røykvarslere og btannteppe.

Teksten under er kopier i fra nett siden til bladet; dine penger:

Stearinlys i juledekorasjoner som man glemmer å slukke, er en klassisk brannstarter. Dette kan koste deg titusenvis av kroner i redusert forsikringsutbetaling.

Hvert år skjer det med utallige forsikringskunder. De får brev fra forsikringsselskapet om at de må dekke 10-20% av brannskadene selv.

Grunnen er at selskapet mener kunden har vært grovt uaktsom, og dermed har forsikringsselskapet lov til å avkorte utbetalingen.

Utgjør store summer
Dette kan koste kunden fra noen hundrelapper til flere hundre tusen kroner som de da må dekke selv. Blir boligen alvorlig brannskadd kan dette fort koste 1 million kroner å utbedre. Har du fått avkorting på 20% må du dekke 200.000 kroner selv.

Typiske juletabber
Dine Penger har sett på flere saker der forsikringstaker har fått erstatningsutbetalingen sin avkortet. Typiske hendelsesforløp er dette:

* Forsikrede glemmer å slukke stearinlys når de går og legger seg. Juledekorasjon eller duk tar fyr.

* Forsikrede drar på juleselskap og glemmer å slukke levende lys først. Det antenner underlag eller gardiner.

* Forsikrede forlater midlertidig nyttårsselskap for å tenne opp raketter. Gjenglemte stearinlys antenner duker.

Du kan klage
Alt håp er ikke ute selv om du får beskjed om redusert forsikringsutbetaling. Enkelte forsikringskunder får medhold i Avkortingsnemnda hos Forsikringsklagekontoret. Dermed får de enten hele erstatningsbeløpet utbetalt eller avkortingen redusert.

Det er nemlig et krav at du må ha opptrådt grovt uaktsomt for at selskapet skal ha lov til å redusere utbetalingen. Kan du unnskyldes, skal avkortingen reduseres eller falle bort.

Får du beskjed om avkorting, kan du klage til Forsikringsskadekontoret. Der vil saken bli behandlet i Avkortingsnemnda. Se mer på forsikringsklagekontoret.no

Disse fikk redusert brannerstatning:
* Forsikrede forlot bolig med gjenglemt, brennende stearinlys i adventsstake. Han var ute i tre timer, og da var det blitt brann. Nemnda fastslo grov uaktsomhet. Avkorting: 10%.

* Forsikrede glemte å slukke stearinlys i juledekorasjon. Forlot huset, som begynte å brenne. Nemnda fastslo grov uaktsomhet. Avkorting: 15%.

* Forsikrede glemte å slukke lys i en juledekorasjon på en vegglysestake. Gikk til køys. Nemnda mente det var grov uaktsomt. Avkorting: 10%.

Disse slapp avkorting:
* Forsikrede hadde brennende lys som hun skulle slukke før hun gikk og la seg. Men hun fikk en telefonoppringing, og mens hun snakket, våknet minstebarnet. Hun sovnet mens hun roet barnet. Lyset antente boligen. Nemnda mente hun ikke hadde vært grovt uaktsom. Kunden slapp avkorting.

* På grunn av strømbrudd hadde forsikrede plassert en rekke telys i huset, deriblant på et barnerom. Et barn la en pakke med raketter på samme bord. Over bordet hang en oppslagstavle med ark. Disse tok, muligens da døren ble lukket hardt igjen. Rakettene ble antent.
Nemnda mente det ikke var grunnlag for å konstatere grov uaktsomhet. Forsikrede slapp avkorting.

Kilder: googel, DinePenger.
avkorting.

1 kommentar:

  1. Jeg er helt enig i at slike saker er skummelt, liker ikke for mange ''ting'' rundt lysene selv.
    MAnge gode tipes å hente her! ;)

    SvarSlett

Takk for at du tok deg tid til å kommentere.