18.2.12

Kort reist mat og lokale produsenter


Som nevnt i det forgje innlegget, er jeg opptatt av at maten vi kjøper og spiser er norsk og kortreist, gjerne dirkete av produsenten.

Hvorfor maten skal være norsk?
1. Viktig å støtte opp om norskt landbruk og norske landbruksprodukter; Flere bønder som leverer sine dyr, betyr mindre beite dyr og mer gjenngroing.
2. Norsk produsert mat er er trygg og norske husdyr (med unntak) har det godt og kort reise vei til slakteriet (samenlignet med ulike eu land).
Hvorfor kort reist?
1. Kortere reise vei maten har, kortere vei kjører lastebilen, mindre forrurensning.
2. Kort reise vei, kan også bety at du reiser til produsenten å handler direkte av h*n.
3. Lokale produsenter kjenner du eller andre til, å produkter kjøpt direkte av produsenten har offte bedre kvalitet, ikke tilsatt noe og produktene er ofte billigere.
Er du så heldig at du har en hage med frukt trær og bær busker, kan du plukke og levere direkte til frukt og bærpreseri og får med produkter til en billig penge hjem, med mindre du safter og sylter selv. Ved å levere bær og frukt slipper den maten du har gratis tilgang til å råtne i hagen og du får gode produkter igjenngjeld som også kan brukes som gaver. Lokale gårdsbutikker og produsenter har også produkter som ikke finnes i den vanlige butikken.
Noe handler vi direkte av en lokal bonde, ex poteter, men vi handler også endel på gårdsbutikken som ligger på Hvam vgs der selger de lokale produkter og produkter som skolen selv produserer her er det en link til gårdsbutikken; http://www.gaardsbutikken.no/, en anne lokal gårdsbutikk er Hildes gårdsbutikk med festlokaler http://www.123hjemmeside.no/hildesgardsbutikk.
En link til Askim frukt og bær presseri http://www.afb.no/, har flotte produkter som også passer perfekt som gaver. En annen god kilde til norsk mat direkte av produsentene er Bondens marked http://bondensmarkednorge.wordpress.com/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tok deg tid til å kommentere.