11.12.10

Lucia boller

Det er endan noen dager i gjenn til lucia, men jeg har bakt lucia bollene i dag, fordi i morgen kommer mine foreldre å skal spise boller her, å hva passer vel bedre enn lucia boller nå i advent?
Det fine med lucia bollene er at du kan sette en ekstra stor deig om du ønsker å ha boller ved sidenav de tørre kakene i jula, og alle liker da hjemmebakte boller. Eller kansje du og dine små skal gå en runde i nabolaget på luciadagen (13.des) å dele ut boller? Eller hva kan gi mer jule stemning enn lucia boller og varm gløgg?

Til lucia bollene kan du bruke en helt vanlig søt grunndeig, her kommer oppskriften:

50 g færsk gjær
100 g myk smeltet margarin
4 dl lunken melk
5 ss sukker
1/2 ts bakepulver
1 liten ts kardemumme
en knivsodd safran
10 - 11 dl siktet hvetemel

Fremgangs måte:

  • Del opp gjæren i en bakebolle.
  • Smelt margarinen, og bland inn melk, blandingen skal være finger varm 37 grader.
  • Hell blandingen i en bakebolle og rør ut sukkeret
  • Bland kardemumme, safran, og bakepulver med litt av melet, og rør det inn.
Sikt hvetemelet, og elt det inn, ha i litt gjær omgangen, helt til deigen slipper bakebollen.'I bollen siktet mel, i koppen kardemumme, safran og bakepulver blandet med litt mel

  • Sett deigen til heving.
  • Kna i rosiner, i den ferdig hevede deigen.
  • Trill en lang pølse og del den opp i like stor emner, som trilles ut til boller (evt; kan du jo lage figurer, men det får aldri jeg til).
  • Sett bollene til etterheveing.
  • Pensle bollene med, vann, melk eller egg.
  • Stek bollene midt i ovnen på 240 greder i ca 5-7 min
  • Avkjøles på rist, kan fryses.
Namnam,

1 kommentar:

  1. Å, dette så veldig godt ut! Skulle ønske de bakte seg selv, da hadde jeg vært veldig fornøyd her :)
    Ha en flott lørdag videre.
    Klem Eline og baby

    SvarSlett

Takk for at du tok deg tid til å kommentere.