28.5.11

Hjemmelaget, lasagne, m/ostesaus

Om torsdagen laget jeg hjemmelaget lasagne, med ostesaus noe som virkelig falt i smak og som passet perfekt til denne høstaktige våren. For hva er vel bedre en hjemmelaget god mat i lag med sine kjære på en grå kveld?

Bildet er tatt etter at vi hadde spist.

Oppskrift til 4 personer.

Kjøttsaus;

1 løk
1 fedd hvitløk
2 ss margarin eller olje
400 g kjøtt eller karbonadedeig
1 ss hvetemel
3-4 ss tomatpuré
2 - 2 1/2 dl vann
1 buljongterning (evt litt kraft) kan sløyfes
3/4 - 1 ts salt
1 krm pepper
1 ts urtekrydder ex. oregano, timian eller noe annet

  • Rens og hakk, løk og hvitløk, som brunes i ei varm panne eller gryte.
  • Dryss over melet, å bland det inn.
  • Tilsett tomatpurè, vann og evt buljong.
  • Smak til med salt, pepper og krydderurter.
  • La sausen koke underlokk i 10 min, rør om avogtil.
  • Blir sausen litt tykk kan du spe på med litt vann, men smak til under veis.
  • Brun kjøttdeigen og vend den inn i sausen.
I kjøttsausen kan du blande inn inngredienser etter egen smak og ønsker; varier gjerne med vårløk, purreløk, mais, en oppskåret gullerot eller friske urter. Har du kjøttrester etter ex; taco, e.l kjøttdeig middager så dette en ypelig måte å bruke opp rester på.

Ostesaus;

3 ss smør eller margarin
4 ss hvetemel
7-8 dl melk
1 ts salt (smakes til)
1 krm pepper
2 dl revetost
  • Smelt smør eller margarin i en kjele.
  • Rør inn melet.
  • Spe med melken, litt av gangen.
  • Rør godt og la sausen småkoke i 3-5 min, under om røring.
  • Smak til med salt og pepper.
  • Vend inn osten, bruk opp restene som ligger i kjøleskapet.
Sammenseting;

  • Smør en dyp ildfastform.
  • Legg kjøttsaus, lasagneplater, og ostesaus lag vis.
  • Start med kjøttsaus og avslutt med ostesaus
  • Dryss over revet ost.
  • Gratiner retten midt i ovnen på 250 grader i ca 15-20 minutter
  • Er formen gjort i stand tidligere og blitt kald, må ovnen bare varmes til 200 - 225 grader og steketiden forlenges til ca. 30 min.
Lasagnen serveres lun/varm sammen med en stor porsjon frisk salat, evt grovt brød.

Tips 1: Dette er en middag du kan lage i stand i forveien og bare varme opp.
En stor form til 4, blir fort litt mye på to men dette er en middag som gjerne kan varmes opp dagen etter og som smaker like godt dagen derpå.

Tips 2: Denne lasagnen tar det litt tid å lage, men til samenligning med toro's så er den mye bedre, også har du kontroll på hva som er i også er den billigere.

Tips 3: Kjøttsausen passer perfekt til spagetti.

-----------------------------------------------------------

Ser jeg er dårlig til å fotografere og legge ut bilder av prosessen.

23.5.11

Banan og jordbær smoothies, og gavetips


Frøkna koser seg med jordbær.

Med sommer varmen hører enkel og frisk mat, men noe som er enda bedre enn enkel og frisk sommer mat, er friske hjemmelagede smoothies, enklere og sunnere blir det ikke, og de ulike sesongene i gjennom hele sommerhalvåret gir oss nye smaker, først er det jordbær, så kommer bringebær og blåbær, noen har bærbusker hjemme og på høsten deilig frukt, vi er hedige som bor i ett land med så mange gode, rene og sunne råvarer som vi bare kan gå ut å plukke.
Smoothies er så enkelt, og en bestemmer selv hva den skal smake, det er bare fantasien som setter grenser.


Oppskåret frukt er jo friskt og fristende som det er, og sundt.

Banan og jordbær smoothies:
Oppskriften gir to store glass og en liten kopp.

1 1/2 banan i biter
120 g friske jordbær, uten stilkfeste
150 g yoghurt naturell av mager type.

  • Ha jordbær, banan og yoghurt i en blender (evt en annen kjøkken maskin).
  • Kjør maskinen noen få sekunder til blandingen er jevn.
  • Hell blandingen i avkjølte glass, og server smoothiene med det samme.

Nytes i lag med en fornøyd familie.

Tips 1:
Du kan gjerne blande inn flere frukter.

Tips 2: Sløyfer du yoghurten, så får du en ren frukt drikk som passer perfekt til de små.

Tips 3: Ett glass smoothies og en neve med oppskåret frukt blir 2 av 5 om dagen.




Gavetips, til deg selv eller noen som fortjener det.
Denne boken inneholder mange fine oppskrifter på smoothies, frukdrikker og og milkshaker, også koster den bare 69,- det er jo rimelig.

14.5.11

Stelleveska vår

Får en tid tilbake anbefalte min kusine Rebekka meg å blogge om baby utstyret vi har, så da skal jeg ta for meg stelleveska. Vi kjøpte den på småtroll i Bodø, like før Johan vart født, jeg veit ikke hvilket merke det er, men den er i allefall sort, stor og romslig, å det viktigste for meg/oss er at den er romslig, å det beste av alt den var ikke så veldig dyr ca 200,-.


Den er ikke serlig fin, men praktisk.

Innehold:



  • Bleier
  • Våtservietter
  • Hånduk
  • Engangs underlag (delt i to spare tips)
  • Ekstra underlag
  • Ekstra teppe
  • Regntrekk og innsektsnett
  • Noen poser (til bleier og skittentøy)
  • Par skift, bodyr og strømpebukser går det mest av
  • Smekke, skje og evt sugerør.
  • Helsekort, penn og papir
  • Antibakteriell (det kan være mye rart på nye steder)


På tur pakkes det med litt mer:
  • Drikke til frøkna og oss selv (ekstra mye nå som det er så varmt)
  • Barnemat og frukt
  • Kamera må være med
  • Evt yttertøy
Tips 1:
Engangs stelle underlag kan deles i to eller fler, da varer de mye lengre, så da spares både penger og miljø litt.

Tips 2:
Ta med hånduk på tur, fint som stelleunderlag, å det sparer både miljø og lommeboka på.

Tips 3:
Plastikk pose til skittentøy, og bruktebleier, en kan havne på steder uten søppeledunk og kaste bleia langs ved der en går er fyfy.




12.5.11

Fløyelsgrøt


Første gang jeg lagde fløyelsgrøt, var gubben noe skeptisk men det falt i smak, å har siden blitt en av favoritt luncen her. Fløyelsgrøten kan også være ett alternativ til lørdagens risengrynsgrøt.
Jeg veit at veldig små barn ikke skal ha så mye ku melk, men Else-Kristín har nå fått en liten porsjon ett par ganger, og den går ned på høykant.

Oppskrift.

ca 2 porsjoner

4 ss margarin
1 1/2 - 2 dl hvetemel
5 -7 dl melk
ca 1/2 ts salt

  • Smelt margarinen i en kjele og rør inn melet.
  • Spe med melken, en tredjedel av gangen. Rør grøten klumpfri og la den koke mellom hver spedning.
  • Smak til med salt.
Serveres med sukker og kanel.

Tips 1:
Hvis grøten skal brukes som barnemat så sløyfes salte, å i stedenfor sukker og kanel kan det mose inn litt banen eller bruke rørte bær uten sukker.

Tips 2:
Ønsker du en mer metende grøt, bytter du ut en 1 dl hvetemel med grovmalt hvete.

5.5.11

Tur på Stortinget



Jeg er med i Sørum sp, og i forbindelse med valg kampen som vi har fremfor oss, så var vi på omvisning og foredrag på stortinget i går.
Jeg har vært på omvisning før i lag med sp, og syntes det var like spennende i går som sist, uavhengi av parti det er der det skjer.


Førs var det omvisning, vi var innom Eidsvold salen der hvor alle protokollene som vart underskrevt i 1814 ligger, også var vi innom stortingssalen, der fikk blandt annet gubben prøve statsmenisterens stol.

Etter omvisning gikk vi på gruppe romet til sp, der vi først hørte på fylkesleder Dagfinn Sundsbø, som holdt ett kort foredrag om helse/sykehus ol.
Etter på var det næringspolitikk, med innspill i fra næringslivs folk fra Sørum og korte innspill i fra Irene Lange Nordahl (representant fra Troms).





Nå gleder jeg/vi oss bare til å gyve løs på valgkampen, men her inne blir det lite poletikk.

Men her kan du besøke senterpartiets hjemmeside.

Her kan du besøke Stortingets hjemmeside.




For veldig historie inntereserte, så var Anna Rogstad, den første kvinne på stortinget.
Mer om Anna Rogstad kan dere lese her. Veldig spennende å lese, for kvinners oppgaver på stortinget før 1913 bestod i å lage mat og vaske.
Det er noe å tenke på.
Her kan du lese mer om Anna Rogstad.



Bilder lånt i fra google.

1.5.11

Nå er jeg tilbake

Etter to mnd uten innternett, er jeg nå tilbake, det har skjedd mye her de to sisste mnd, her kommer en liten oppdatering.

1. mars flyttet vi inn i ny leillighet på Frogner, her leier vi en koselig 3 roms i sentrum og vi trives kjempe godt her, men gang avstand til, det vi trenger. Vi synes det er fint å leie, men planen er jo å kjøpe noe egent med tiden.

6. mars kom og gikk, det var en tung dag, uansett hvor mange år, så er datoen spikret fast i minne vårt.

I midten av mars hadde vi overnattings gjester i fra danmark/grønnland, vi syntes det var kjempe koselig med ordenlig eskimo besøk, selv er jeg dårlig i dansk og enda dårligere i grønlansk, men artig og spennende er det nå med urbefolkningen helt innpå seg. På bilder slektas eskimo barn, ser vi godt at fåløbig så er det noe eskimo i vesle jenta vår.

1.april fikk vi besøk i fra nordnorge, i anledningen Ole's dåp og veslas 1.års dag.

3.april vart Ole døpt, ett valg som han tok tidlig i vinter.

10.april feiret vi Else-Kristíns 1.årsdag, hun har egentlig dagen sin den 11. det var ett lite selskap mmed bare de aller nermeste.



Påsken har bestått av å arbeide og hyggelig samvær med den lille familien vår.

I dag er det alt 1.mai, og med en slik vår vi har nå, kan vi jo bare vente på sommeren.

Ellers har jeg planer om å opdatere bloggen litt utover, men for å være ærlig er det mye bedre å bruke tiden på å være ute, etter en lang kald vinter er det ingen unskyldning til å sitta inne.

Syntes det var veldig artig å ha en innternett fri periode, selv om savnet har vært der så må jeg si at avhengiheta er ikke så voldsom, det er jo innternett på biblioteket som kan lånes til nødvendige gjøre mål.

Bilder kommer senere.